Gør taget klar til vinter og undgå dyre skader

Storm, nedbør i store mængder og frostgrader er alt sammen noget, der slider meget på taget. Er der derfor småskader på tagkonstruktionen, inden vinteren for alvor melder sin ankomst, kan skaderne godt gå hen og udvikle sig og blive mere alvorlige. Af denne grund er det meget vigtigt at få gennemgået taget og gjort det klar til de kolde måneder.

Er der skader og utætheder i taget, kan det give anledning til, at der trænger fugt ind i træværket. Dette vil ikke være godt, da det giver grobund for svamp og råd. Men trænger der meget fugt ind i tagkonstruktionen i løbet af vinteren, kan det også ødelægge isoleringen og give grimme skjolder på lofterne.

Få hjælp af en tømrer til at tjekke taget

For at tjekke op på, om der er eventuelle småskader på taget eller tagkonstruktionen, bør du enten selv eller sammen med en tømrer gå op på loftet i dagtimerne for at se, om der kommer lysindfald ind gennem sprækker i taget. Særligt tagryggen og tagskruer skal du være opmærksom på. Er der loftvinduer, bør du også tjekke, om inddækningerne er hele og fri for både snavs og mos.

Dernæst skal udluftningshætterne i køkken og bad tjekkes. For samler der sig fugt i disse, kan det være et tegn på, at enten taghætten trænger til at blive skiftet ud, eller at der er fugt på loftet og dermed også utætheder i taget.

Skulle det komme til at sne i år, er det også en god ide at tjekke, om der er fygesne på loftet. For det kan komme ind gennem udluftningskanaler, ved tagryggen og gennem mindre revner og sprækker. Det kan give vandskader, skimmelsvamp og generelt problem med fugt – det er især et problem, hvis undertaget er i stykker.

Tjek hellere én gang for meget

Det er meget ærgerligt og kan gå hen og blive meget dyrt, hvis taget har en skade, der ikke bliver opdaget inden vinteren. Tjek derfor gerne hellere én gang for meget end én gang for lidt. Det vil være så ærgerligt, hvis en mindre skade er skyld i, at du skal have skiftet træværket i tagkonstruktionen eller det, der er værre.